Ondernemen tijdens de crisis

Schermafbeelding 2015-09-15 om 13.43.04
Schoonheid en kracht

Ondernemen tijdens de economische crisis is geen sinecure. Daar weet Erica Haak, eigenaresse van kledingwinkel AY, alles van. Een gesprek over het opzetten van een eigen zaak én – bij wijze van toegift – kledingtips voor een sollicitatie.

De etalage van kledingwinkel AY in de Utrechtse Zadelstraat is altijd een pláátje en sinds vijf jaar is de winkel met recht een Utrechts pareltje. Bleef het voor mij lange tijd bij alleen kijken en watertanden, sinds een aantal jaar is het af en toe kopen. Eerlijk is eerlijk: het liefst in de sale, want de kleding en sieraden die eigenaresse Erica in haar winkel heeft hangen zijn niet goedkoop, maar wel prachtig en tijdloos. En zeer in trek, want elk jaar draait ze winst. En dat is knap in deze tijd.

Starten tijdens de crisis

Sterker nog, Erica begon haar bedrijf toen de economische crisis al een paar jaar verwoestend om zich heen aan het slaan was. Toch gingen de lichten bij de Kamer van Koophandel en de bank direct op groen. ‘Door een combinatie van ervaringen wist ik precies wat ik wilde en kon ik het allemaal uitrekenen en begroten. Dat wekte groot vertrouwen.’ Naast haar tot in detail uitgewerkte businessplan kon Erica namelijk bogen op werkervaring als bijstandsconsulente en medewerker P&O, waardoor ze mensenkennis heeft en cijfermatig sterk is onderlegd. Kunstzinnig is ze heel haar leven al. Ze heeft kunstacademie gedaan (niet afgemaakt), richtte huizen in voor architectenbureau Ad van Iepenburg, heeft in verschillende kledingwinkels gewerkt en was personalshopper voor, onder andere, haar vroegere collega’s. O ja, én ze is model geweest.  

IMG_8098

Up-coming Utrecht

Bovendien wist ze exact hoe de winkel eruit moest zien. ‘Ik wilde perse een pand in de Zadelstraat, toen een up-coming stukje Utrecht. Mensen die onderweg zijn naar een cursus aan de universiteit lopen hier langs en worden hopelijk door de etalage aangetrokken, zodat ze na de studiedag even binnen stappen. De etalage moet er altijd tiptop uitzien. De hele winkel trouwens. Ik bén de winkel.’ En dan doelt Erica niet alleen op de merken die ze verkoopt, maar ook op de inrichting van het pand. ‘Omdat ik lang ben, heb ik met mijn toenmalige man zelf de meubels ontworpen en gemaakt. Ze zijn groot en hoog, zodat mijn lengte minder opvalt. Dat is belangrijk, want mensen zijn daar vaak door geïntimideerd. Dat wil ik niet, want dan komt niemand de winkel binnen.’

 De naam van de winkel, AY, verwijst naar de gelijknamige farao, de vermoedelijke vader van Nefertite (‘De mooie is gekomen’). ‘Omdat je het uitspreekt als het Engelse ‘I’ opperde een vriend om er ‘Adore Yourself’ van te maken. Het gaat mij om AY, dat staat voor schoonheid, tijdloosheid en kracht.’ Schoon- en tijdloosheid van de kleding in de winkel, uiteraard. De kracht, voor het doorzettingsvermogen en de power die er nodig is om een eigen winkel te runnen. ‘Het is hartstikke leuk, maar niet altijd makkelijk. Op stille dagen is het altijd de vraag wanneer het weer aantrekt en ieder nieuw seizoen is het afwachten of mijn klanten waarderen wat ik heb ingekocht. Als beginnend ondernemer heb ik nog geen eigen vermogen opgebouwd, in die zin is iedere dag spannend en zijn stille tijden zenuwslopend. Gelukkig ben ik sterk en houd ik van een beetje spanning. Bovendien is alles tot nu toe goed gekomen. Ondanks de crisis groei ik ieder jaar!’

Persoonlijke aandacht

Erica is naar eigen zeggen in een gat gesprongen. ‘Ik miste in Utrecht een winkel die gezellig was met verkopers die kennis hadden van de stoffen en persoonlijke aandacht voor de klanten. Ik weet hoe de verschillende stoffen vallen, hoe ze te met elkaar te combineren zijn en ik zie – dankzij mijn kunstacademie-oog – in een oogopslag wat iemand staat. Het gaat allemaal over de verhoudingen van iemands lichaam.’ Erica vind het belangrijk om haar klanten bij naam te kennen en te weten wat ze in hun kast hebben hangen. ‘Daar investeer ik in. Als er een item binnenkomt dat bij iemands garderobe past, sms ik die klant. Ik ben bezig met het opbouwen van een relatie met mijn klanten en ben er niet op uit om hen een groot bedrag stuk te laten slaan.’

 

Een sollicitatie – Wat trek ik aan?!?

Nu ik Erica haar toch spreek, maak ik van de gelegenheid gebruik wat algemene tips te vragen over sollicitatiekleding, of een belangrijk-gesprek-met-een- belangrijke-eventuele- nieuwe-klant-kleding. Erica steekt direct van wal: ‘Vaak maken mensen daar een heel gedoe van. Laat dat! Iedereen heeft wel een nette broek, een jasje en een topje. Trek iets aan dat lekker zit. Natuurlijk moet het netjes zijn, maar het is even belangrijk dat je je er comfortabel en mooi in voelt.’

‘Let op dat je schoenen niet knellen! En zorg dat je een bepaalde vorm van zakelijkheid en afstandelijkheid uitstraalt. Dat bereik je door te kiezen voor rustige ingetogen kleuren. Geen prints, die leiden af en geven je gesprekspartner het gevoel dat je iets te verbergen hebt. Lang haar, draag je opgestoken of in ieder geval vast zodat je gezicht goed te zien is. Dat geeft een open uitstraling. Make-up en sieraden houd je rustig. Fotografeer jezelf in de out-fit die je van plan bent aan te trekken. Kom je over zoals je over wil komen?’

Heel lang

Géén hoge hakken, dan word je nog langer en daar wordt de persoon tegenover je onzeker van. Je komt intimiderend over.

Heel klein

Jij trekt juist knalhakken aan.

Vol figuur

Het is belangrijk dat je los vallende donkerkleurige kledingstukken aantrekt van een mooie kwaliteit. Een jurk met een lang sluik vallend jasje of vest in een kleur. En – de uitzondering! – een sjaal in een afwijkende kleur met een bijzondere print.

Dun figuur

Blijf weg van donkere kleuren. Lichtkleurige kleding geeft je meer body. Kies voor een pak met een eveneens lichtkleurige trui eronder.

IMG_8106Maak kans op een gratis garderobe check en 10 % korting!

Moet je binnenkort op een sollicitatiegesprek, heb je een nieuwe baan waar je een heel nieuwe garderobe voor nodig hebt, of heb je een behoorlijk budget stuk te slaan en wil je graag advies? Erica biedt de eerste drie lezers van ‘Uitgewerkt’ die zich bij haar in de winkel melden een gratis garderobe check aan, plus een korting van 10% bij besteding vanaf €500,00.

Adore Yourself, Zadelstraat 9, 3511 LR Utrecht,  Tel: +31(0)30-2331183 , info@adoreyourself.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *