Bazig? De baas!

 

 

meisjeleeuw_for-webBaas
Amerika kent de Ban bossy campaign (met onder andere Condoleezza Rice en Beyoncé als frontvrouwen) een bewustwordingscampagne om assertieve meisjes met leiderschapskwaliteiten niet meer te kwalificeren met het woord ‘bossy’:

“When a little boy asserts himself, he’s called a ‘leader.’ Yet when a little girl does the same, she risks being branded ‘bossy.’ Words like bossy send a message: don’t raise your hand or speak up. By middle school, girls are less interested in leading than boys—a trend that continues into adulthood. Together we can encourage girls to lead.”

Uitstekend idee! En dan gaat het natuurlijk niet zozeer om het woord (veel kritiek op de beweging is dat er wel weer een ander woord opduikt om voor hetzelfde doeleinde te gebruiken), maar om eens goed na te denken hoe we kinderen benaderen. En dan gaat het niet alleen om (de latere) emancipatie op de werkvloer, maar vooral omdat het belangrijk is kinderen  te waarderen om wie ze zijn. Dan zullen ze uitgebalanceerd volwassen worden en – baas of niet – op een constructieve manier samenwerken met anderen. Nog eentje om bij stil te staan: hoe vaak spreken we meisjes aan op hun uiterlijk en kleding? Ikzelf bijna altijd.  ‘Wat zie je er mooi uit!’ Wat een mooie jurk heb jij!’ ‘Heb je nieuwe schoenen?’ ‘Ben je naar de kapper geweest?’ Na het lezen van How to Talk to Little Girls van Lisa Bloom doe ik het niet meer:

‘Teaching girls that their appearance is the first thing you notice tells them that looks are more important than anything,’ zegt Bloom. En: ‘Try this the next time you meet a little girl [vraag wat ze aan het lezen is]. She may be surprised and unsure at first, because few ask her about her mind, but be patient and stick with it… Model for her what a thinking woman says and does.’

Meisjes aanspreken op hun verschijning is een makkelijke manier om het ijs te breken, maar ik wil oprecht graag weten wat hen bezig houdt, waarom zou ik me dan op hun uiterlijk richten. Toch?

Ik ben heel benieuwd wat hier de meningen over zijn. Vertel!

[Illustratie Hans Diemel voor Uitgewerkt]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *