De coach #1

 

unnamedVera de Witte (42) is directeur communicatie bij VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten), mede-eigenaar van Communicatienetwerk en DigiVIP en incidenteel loopbaancoach. Coaches heb je in verschillende smaken. ‘De coach’ is een korte interviewreeks met (loopbaan)begeleiders. Wie zijn ze, wat doen ze? De Witte trapt af. 

 

 

‘Wat heb je echt in huis en hoe wil je dat overbrengen?’

 

Hoe belangrijk is werk voor jou?
‘Werk is een fundamenteel onderdeel van mijn leven. Ik zie werk als een manier om me te ontwikkelen. In mijn functie krijg ik met andere situaties en mensen te maken dan in mijn privéleven. Dat is leerzaam en leuk. Af en toe dwing ik mezelf in posities waar ik niet primair voor zou kiezen, want juist dan kan ik alles uit mezelf halen. Bovendien kom ik zo steeds beter te weten wat mij wel en niet ligt. Persoonlijke groei, in privé- en in werksituaties, is mijn motto. En daarnaast plezier hebben in wat ik doe. Alleen en samen met anderen.’ da6281d3ea0278b98da956f7dac98674

 Je coacht op basis van ‘personal branding‘. Wat houdt dat in?
‘Sinds 1996 werk ik in het vakgebied van communicatie. Ik ben dus altijd bezig met hoe ik iets uitdraag, hoe het overkomt en wat ik moet doen om verschil van mening of begrip te overbruggen. Op basis van de werkelijkheid, want alleen dan komt iets of iemand echt over. En dat is precies wat ik doe als loopbaancoach. Samen met degene die ik begeleid kijk ik naar de vraag ‘Wat heb je echt in huis en hoe wil je dat overbrengen?’ Veel mensen denken dat een CV wel duidelijk is. Of ze gaan een sollicitatiegesprek open in, zonder te weten wat ze precies over zichzelf willen vertellen. Het is dan maar de vraag of al jouw kwaliteiten goed naar voren komen. Ik vind dat iedereen moet nadenken over wat hij of zij wil uitstralen en welke waarden of kwaliteiten over het voetlicht moeten worden gebracht. Je moet bepaalde kanten van jezelf belichten om aan te tonen dat je de aangewezen persoon bent voor de baan. En bedenk dat een moderne werkgever jouw naam zal googlen. Werk en privé lopen steeds meer door elkaar heen en dat vraagt om bewust off- maar vooral ook online handelen. Als je je heftig uitlaat op Twitter kan dat totaal niet passen bij toekomstig werk. Dat hoeft niet erg te zijn. Dan kan je zeggen: ‘de keuzes die ik maak zijn privé, en kan ik scheiden met mijn professionele kant.’ Dat is op zich natuurlijk prima, het gaat erom dat je er een verhaal bij hebt. Ik zeg als coach niet wat mensen wel of niet moeten doen, ik zeg alleen dat ze er over na moeten denken.’

‘Jij bent degene die bepaalt wat je van jezelf laat zien.’

d5bb9429556cfd5b198794fd3b3d9548Heb jij je eigen carrièrepad helemaal uitgestippeld?
‘Totaal niet! Ik ben meer bezig met wat ik leer en of ik leuke dingen aan het doen ben dan met mijn volgende carrièrestap. Als ik  – terecht of onterecht – denk dat ik het allemaal al gezien heb binnen een functie dan zijn er drie opties. Óf ik moet mezelf opnieuw uitvinden, óf ik moet de functie opnieuw uitvinden óf ik moet gaan solliciteren. Sowieso gebruik ik mijn werkomgeving af en toe als proeftuin. Kan ik iedereen aanraden. Doe de dingen eens fundamenteel anders dan je gewend bent. Je zult zien dat je mensen op eens wel mee krijgt met je plan, of opeens wel leuke projecten krijgt aangeboden. Of je gaat nieuwe aspecten van je baan zien. Het effect van ons eigen handelen is namelijk ‘shocking’. Ik hang altijd als een helicopter boven mezelf. Ik wil graag begrijpen wat er gebeurt. Zo kan ik zien waar en hoe iets beter kan. Bovendien is het een onderdeel van mijn vak. Communicatie is altijd reflectie. Dat is wat ik als coach meegeef: Als je beseft dat jij aan knoppen kunt draaien en dat de gang van zaken je niet overkomt, geeft dat kracht en ben je veel beter in staat jezelf blij te maken.’

Wat kunnen mensen verwachten van loopbaantraject bij jou?
‘Mensen komen bij mij als het sollicitatieproces niet prettig loopt, of als ze helderheid willen aanbrengen in hun wervingsprofiel. Ik ben een coach die het praktisch aanpakt. Ik ga niet in op de jongere jaren, hoe het komt dat mensen zijn wie ze zijn of waarom ze zijn vastgelopen op bepaalde punten. Daar zijn andere professionals voor. Ik kijk naar dagelijkse vraagstukken als: Waar ben je trots op? Hoe wil je dat de ander jou ziet? Op welke manier laat je dat zien in een brief en in het gesprek? En klopt dat met de werkelijkheid? Dat laatste vind ik essentieel. Je verhaal moet altijd gebaseerd zijn op de werkelijkheid en ook bij je passen. Dan is het authentiek en dat merken mensen. Het klinkt misschien als een open deur, maar ik merk keer op keer dat mensen niet na denken hoe ze over willen komen. Iedere keer als ik daar samen met iemand naar kijk geeft dat de ander inzicht en daarmee zelfvertrouwen. Jij bent degene die bepaalt wat je van jezelf laat zien.’

 

Wil je loopbaanadvies van Vera de Witte, mail dan naar vdewitte@yahoo.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *