Category Archives: Basisinkomen

Robotisering

pr52476-2-955068-650x450-b-p-d0d0c8

ASSCHER
En ineens is het overal: de robotisering als bedreiging voor de arbeidsmarkt. Het begon met een lezing van de Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA), zo’n twee weken geleden. ‘Robots vooral bedreiging voor lage inkomens’, kopte de Volkskrant die een samenvatting gaf van Asschers praatje. Maar ik zeg het verkeerd: eigenlijk begon het met het boek van mijn held Rutger Bregman. Ik las het Volkskrant-artikel en dacht verrukt: de minister heeft het nieuwe boek van Bregman gelezen! Ik gooide mijn veronderstelling op Twitter en jawel, Bregman bevestigde die!

Schermafbeelding 2014-10-09 om 09.42.43

 

DWDD
En nu is het robotisering wat de klok slaat. In het journaal, in dagelijkse spreads in de krant en bij DWDD, waar een paar robotjes te gast waren. Columnisten buitelen over elkaar heen om de uitspraken van de minister weg te zetten als bangmakerij en onzin. Als iets van alle tijden, wat ook zo is, zie het krantenartikel uit 1935, maar wat niet betekent dat we geen actie moeten ondernemen. Ik zou zo graag willen dat er ook een paar stapjes verder werd gegaan en werd gefilosofeerd en gediscussieerd over wat het zou kunnen betekenen voor onze toekomst. Voor de verzorgingsstaat. Eigenlijk dat heel het boekje van Bregman wordt behandeld. Ik zou willen dat Bregman een denktank leidt voor alle betrokken ministeries en dat hij optreedt als hoogleraar bij DWDD University.

Schermafbeelding 2014-09-30 om 20.34.33

BUITENHOF
Buitenhof had hem afgelopen zondag uitgenodigd voor een debat met voormalig PvdA-partijvoorzitter Ruud Vreeman, naar aanleiding van de kritiek op de koers van de PvdA. Jongeren voelen zich niet meer aangesproken door de sociaaldemocratie. Hoe dat komt, wilde Buitenhof van de mannen weten. Bottom line: Bregman begreep de kritiek en vindt: de huidige tijd vraagt om actuele visies. Vreeman staat achter de koers van zijn partij. Het verhaal zou alleen beter uitgelegd moeten worden. Het werd bevlogen en jong tegen behoudend oud. Een generatieclash. Leuke televisie, maar de ideologische discussie is natuurlijk niet gebonden aan leeftijd. Hoe dan ook, het begin is gemaakt! Als uitsmijter een TEDpraatje van een generatiegenoot van Bregman.

 

 

 

Basisinkomen

116321-615-347

BASISINKOMEN Als fan van VPRO’s Tegenlicht had ik het stellige voornemen om afgelopen woensdagavond de Meet Up in Pakhuis de Zwijger bij te wonen. Er werd nagepraat over de laatste uitzending over het basisinkomen. En dan zou ik daar uiteraard hier verslag doen. Ik ben niet geweest. Na een boekpresentatie  (Nieuwe zinnen van Alina Sedee, ‘een droomdebuut’ volgens het Algemeen Dagblad- Een Koffie drinken met haar staat op stapel) in Den Haag, had ik genoeg van het openbaar vervoer.

 

Unknown DIGITAAL GEHEUGENVERLIES En dan wil ik deze ook aanbevelen, Digitaal geheugenverlies, over hoe we in de veronderstelling verkeren dat we alle kennis wel op internet kunnen vinden. Met alle tragische gevolgen van dien. Zoals steeds meer bibliotheken die gesloten worden. Recent moest de bibliotheek van het wereldwijd geroemde Tropeninstituut zijn deuren sluiten. In Tegenlicht zien we hoe na tevergeefs leuren met de collectie – onder andere bij het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking – de bibliotheek naar Caïro verhuist. Daar zijn ze dolblij met de gratis aanwinst. Het ministerie wilde de boeken niet omdat ze ‘geen bewaarfunctie heeft’. Met plaatsvervangende schaamrode kaken vroeg ik me af hoe een land dat een kenniseconomie wil zijn dit kan laten gebeuren. Wat zou ik daar graag een artikel aan wijden in Univers. Het magazine van de universiteit Tilburg waar ik vandaag een ontzettend leuk sollicitatiegesprek had (als een van de zes genodigden, uit 131 kandidaten! Ik bedoel maar.) Een super leuke coördinerende functie op een gedreven redactie! Voor drie dagen in de week. Perfect voor mij.

[BOEK] Megatrends werk

5de61e49310c86023299090ea3f1658d

 Boek Megatrends Werk – Over banen die verdwijnen en banen die gaan komen
Auteur Adjiedj Bakas

 

 

 

ECONOMIE VAN HET GELUK

Ik ben de afgelopen twee weken in de greep van de toekomst. Eerder al plaatste ik de berichtjes over een basisinkomen op de homepagina van Uitgewerkt. En ik ben het blog mede begonnen omdat ik niet als enige werk zoek, er komen steeds meer mensen bij die geen vaste baan meer hebben en noodgedwongen zzp’er worden. Andere zullen daar voor kiezen, maar dat het zzp-volk groeit is zeker voor mij. Waar ik dat precies vandaan haalde toen ik aan Uitgewerkt begon weet ik niet. Onder andere door de Tegenlicht-aflevering met Rutger Bregman denk ik. En zoals dat gaat met onderwerpen waar je zelf mee bezig bent: ik lees en praat er steeds meer over. Vorige week had ik het over het hosselen en scharrelen van trendwatcher Adjiedj Bakas. Ik wil hem dolgraag interviewen, maar hij heeft het zo druk dat hij alleen in gaat op verzoeken van grote platforms. Dat snap ik. Maar het is wel jammer! Als troost werd me zijn boek Megatrends Werk – Over banen die verdwijnen en banen die gaan komen aangeboden. Natuurlijk wilde ik dat ontvangen! Tijdens het lezen ervoer ik dezelfde sensatie als bij het zien van de film Her: Dit is een schets van de toekomst. Een beetje eng, maar wel reëel.[/one_half][one_half last=”yes”] Een zekere opwinding kan ik niet onderdrukken: volgens Bakas gaan we een fase in die hij ‘de economie van het geluk’ noemt. We moeten genoegen nemen met minder en delen. Spullen en banen. Nu heeft 50 procent van de Nederlanders nog een baan, tien jaar terug was dat 75 procent. Binnen tien jaar is dat 40 procent. ‘Freelancen wordt het nieuwe normaal.’ De middenklasse is de klos, mensen die met hun handen werken blijven hun baan over het algemeen houden. Anderen moeten zichzelf opnieuw gaan uitvinden. Bij banken en verzekeraars zullen vijftig tot honderdduizendbanen verloren gaan. De economische groei die we in naoorlogs Europa normaal zijn gaan vinden is niet meer. ‘Nooit eerder in de geschiedenis klommen zoveel mensen omhoog naar de middenklasse (…), ‘ zegt Bakas in zijn boek. ‘Steeds hogere lonen waren de norm, we leefden op steeds grotere voet en onze woningen stegen in waarde. Die langdurige trend is voorbij.’  Want verklaart hij: ‘(…) we hebben te maken met een stagnatie in de groei van de middeninkomens en met een structureel teruglopende werkgelegenheid.

 

Ik neem de ideeën van Adjiedj Bakas altijd serieus en raad een ieder aan dat ook te doen!
-Henk Kamp, Minister van Economische Zaken

 

2c742f19aefc3ed5d7efe52c9658d843KODAK MISTE DE BOOT

Technologie is de veroorzaker én de oplossing. Deels dan, want het tempo waarin de IT-sector voor nieuwe banen zorgt gaat niet gelijk op met het tempo waarin banen door technologie verdwijnen. Als voorbeeld neemt Bakas Instagram. Het bedrijf heeft niet meer dan dertig mensen nodig om te zorgen dat wij wereldwijd onze foto’s kunnen delen. In 2012 – net twee jaar oud – werd het fotobedrijfje voor een miljard dollar door Facebook gekocht. In hetzelfde jaar vroeg fotogigant Kodak faillissement aan. 8.500 mensen verloren hun baan. In het decennium daarvoor waren er al 47.000 Kodakwerknemers ontslagen. Het bedrijf had de digitale revolutie onderschat. 

Het zijn spannende tijden want het werk waar mensen nu voor worden opgeleid bestaat straks misschien niet meer. Constant bijscholen is het devies. En Bakas roept op om jongeren fundamentele vaardigheden aan te leren voor bijvoorbeeld ‘probleemoplossing en commercie’. Hij zegt: ‘We moeten ze voorbereiden op banen waar computers niet goed in zijn.’
her-movie--beach

 GOUDSMIT, TOYBOY en AVATAR ONTWERPER

In de belevingsindustrie zal werk zijn. En de toekomst van die sector, aldus de trendwatcher, is in handen van amateurs die zin geven aan hun leven. Hij heeft het over mensen die levensverhalen optekenen. ‘Ouderen willen tegenwoordig, naast hun materiële erfenis, ook een geestelijke nalatenschap samenstellen,’ verklaart Bakas. Hij heeft een waslijst aan beroepen die toekomst hebben opgenomen in zijn boek: goudsmit, budgetcoach, toyboy, meubelmaker, behanger, avatar ontwerper, huiscommunist, water-expert,  leraar Duis, Chinees, Portugees, Hindi en Russisch, behanger, maar ook, perfect in mijn straatje passend: Blogger. ‘Blogspecialisten zullen opkomen. De geboren journalisten van vroeger worden steeds vaker blogger.’ Nog een keer bingo: Werkzoeker voor zzp’ers (door hem zp’ers genoemd). ‘De meeste zp’ers zijn niet goed in acquisitie. Daarom komen er straks partijen op die werk zoeken voor zp’ers. Zij worden voor hun marketinginzet, netwerk en aanverwante zaken door de zp’er betaald.’ Er loopt een klein rillinkje over mijn rug, deze combinatie is immers exact wat ik voor ogen heb met Uitgewerkt! Niet dat ik er daarmee ben uiteraard. Ik moet zorgen dat het van de grond komt, maar dat er potentie in het idee zit lijkt me evident.

IEDEREEN HIPPIE

Daarnaast pleit Bakas voor een basisinkomen en vlaktaks, waarin hij voor zover ik kan zien een medestander heeft in Rutger Bregman. En passant heeft hij  prikkelende opmerkingen over ons sociale en seksuele leven. Zo signaleert hij marrying down bij vrouwen en de toyboy bij mannen als trends, waarvan hij in Scandinavië de contouren al veel helderder ziet. Ik zou het hele boekje – dat jammer genoeg vol staat met stockbeeld en niet spannend is vormgegeven – wel willen aanhalen. Het is reuze interessant. Alle trends en tendenzen van de afgelopen tijd, kleinschaligheid, Do It Yourself, eigen groenten verbouwen, ruilen en delen, zelf energie produceren, allerhande burgerinitiatieven – zeg maar alle afleveringen van VPRO’s Tegenlicht – worden in een breder perspectief geplaatst. Als je denkt dat dat voor de geitenwollensokken en de nieuwe hippies is bedoeld heb je het mis. We worden allemaal hippie. Down to earth-namen als Patrick Bakker, CEO Adecco Group Nederland, Annemarie van Gaal, ondernemer, investeerder en tv-persoonlijkheid en professor Wim de Ridder, hoogleraar Toekomstonderzoek aan de Universiteit Twente leverden een bijdrage aan Bakas’ boek. Zoals Minister van Economische Zaken Henk Kamp op de achterflap van Megatrends werk zegt: ‘Ik neem de ideeën van Adjiedj Bakas altijd serieus en raad een ieder aan dat ook te doen!’

 

Megatrends_Werk_Adjiedj_Bakas_9789491932045_lr

 

€ 9,95