Category Archives: Boek

Mijn ei

mimiapples-682x1024

 

PAUW
Wat plezierig dat Jeroen Pauw ophef heeft veroorzaakt met zijn uitspraken over het geringe aantal vrouwelijke gasten in talkshows. Daardoor kan ik met een zweem van actualiteit het ei kwijt waar ik heel mijn vakantie mee heb rondgelopen. En ja, hij heeft gelijk, er zijn nog niet voldoende vrouwen in hogere bestuurlijke functies, maar er zijn natuurlijk genoeg vrouwen die iets interessants hebben gedaan, gemaakt en hebben te melden.

 

002b33153a8444e2b02e268291422eac

MIJN EI

Maar goed, mijn ei. Het begon met een post op het blog Manger van televisiekok, kookboekenschrijver, blogger en beeldschone moeder van zeven kinderen in de Médoc, Mimi Thorisson (foto). Iemand had het nodig gevonden commentaar te geven op een instagram foto waarop ze een bakkerswinkel uit komt lopen met twee van haar dochters en een van haar vele honden. Het commentaar, dat ze overigens direct heeft gewist: ‘You promote childbirth and cooking but women should be in boardrooms making important decisions as CEO’s.’ Mijn mond viel open van verbazing. Deze vrouw verdient haar centen met dingen die ze heel leuk vindt om te doen. Helaas zag Thorisson zich genoodzaakt om zichzelf te verdedigen. Ik vond het commentaar zo absurd dat ik er om moest lachen, tegelijkertijd vond ik het verdrietig. Waarom elkaar zo afkammen? Net als in de Pauw-discussie. Vrouwen die andere vrouwen wegzetten als zeikwijfen, omdat ze part-time werken. Als schuldige, als degenen die het voor de rest verpesten, omdat ze met hun deeltijd banen de standaard zouden zetten voor alle vrouwen. Waarom elkaar zo de maat nemen, afkatten, neerhalen, beschamen? En ik dacht aan mijn idool Caitlin Moran, militant feministe die als maatstaaf heeft: zouden mannen het ook doen?  Het antwoord is ja, volgens Moran, mannen zijn kritisch op elkaar.

SCHAAMTE

Natuurlijk mogen vrouwen het oneens zijn met elkaar. En toch zit het me niet lekker. Dat komt denk ik omdat ik het het instagramcommentaar las terwijl ik mijn andere vakantieboeken tot mij nam. Namelijk die van Brené Brown. Het derde deel van mijn ei. De vrouw wier TEDtalks ik al op Uitgekleed plaatste, doet onderzoek waar ik jaloers op ben. Ze bekijkt wetenschappelijk wat verbondenheid is en wat het doet voor mensen. Tijdens dat onderzoek (dat nu al tien jaar duurt) stuitte ze als eerste op schaamte, een grote boosdoener. Het kostte haar zes jaar onderzoek om er grip op te krijgen: We zetten schaamte in om de ander onze wil op te leggen. Bij het opvoeden van kinderen, in het onderwijs, en in werk situaties. Denk aan een leidinggevende die iemand te kakken zet tegenover zijn of haar collega’s. We kennen allemaal wel iemand die schaamte inzet als machtsmiddel, want die persoom zijn we zelf. Iedereen doet het. Man en vrouw. Maar het werkt niet, het heeft zelfs een averechts effect. We verwijderen ons van elkaar, terwijl we elkaar eigenlijk nodig hebben, ook al geven we dat liever niet toe. Het alleen afkunnen straalt iets krachtigs uit en staat hoog aangeschreven in onze cultuur. Maar het werkt niet. De mens is gemaakt als kuddedier, niemand redt het alleen. Als heel de wereld Browns boeken zou lezen en ter harte zou nemen zou er een revolutie kunnen plaatsvinden. Of nou ja, iets gematigder en beter verwoord door professor Jody Williams, Nobelprijswinnaar voor de Vrede in 1997 over Gelukkig ben ik niet de enige: ‘Dit belangrijke en hoopvolle boek biedt een gedurfd nieuw perspectief.’ En zo is het.

[BOEK] Megatrends werk

5de61e49310c86023299090ea3f1658d

 Boek Megatrends Werk – Over banen die verdwijnen en banen die gaan komen
Auteur Adjiedj Bakas

 

 

 

ECONOMIE VAN HET GELUK

Ik ben de afgelopen twee weken in de greep van de toekomst. Eerder al plaatste ik de berichtjes over een basisinkomen op de homepagina van Uitgewerkt. En ik ben het blog mede begonnen omdat ik niet als enige werk zoek, er komen steeds meer mensen bij die geen vaste baan meer hebben en noodgedwongen zzp’er worden. Andere zullen daar voor kiezen, maar dat het zzp-volk groeit is zeker voor mij. Waar ik dat precies vandaan haalde toen ik aan Uitgewerkt begon weet ik niet. Onder andere door de Tegenlicht-aflevering met Rutger Bregman denk ik. En zoals dat gaat met onderwerpen waar je zelf mee bezig bent: ik lees en praat er steeds meer over. Vorige week had ik het over het hosselen en scharrelen van trendwatcher Adjiedj Bakas. Ik wil hem dolgraag interviewen, maar hij heeft het zo druk dat hij alleen in gaat op verzoeken van grote platforms. Dat snap ik. Maar het is wel jammer! Als troost werd me zijn boek Megatrends Werk – Over banen die verdwijnen en banen die gaan komen aangeboden. Natuurlijk wilde ik dat ontvangen! Tijdens het lezen ervoer ik dezelfde sensatie als bij het zien van de film Her: Dit is een schets van de toekomst. Een beetje eng, maar wel reëel.[/one_half][one_half last=”yes”] Een zekere opwinding kan ik niet onderdrukken: volgens Bakas gaan we een fase in die hij ‘de economie van het geluk’ noemt. We moeten genoegen nemen met minder en delen. Spullen en banen. Nu heeft 50 procent van de Nederlanders nog een baan, tien jaar terug was dat 75 procent. Binnen tien jaar is dat 40 procent. ‘Freelancen wordt het nieuwe normaal.’ De middenklasse is de klos, mensen die met hun handen werken blijven hun baan over het algemeen houden. Anderen moeten zichzelf opnieuw gaan uitvinden. Bij banken en verzekeraars zullen vijftig tot honderdduizendbanen verloren gaan. De economische groei die we in naoorlogs Europa normaal zijn gaan vinden is niet meer. ‘Nooit eerder in de geschiedenis klommen zoveel mensen omhoog naar de middenklasse (…), ‘ zegt Bakas in zijn boek. ‘Steeds hogere lonen waren de norm, we leefden op steeds grotere voet en onze woningen stegen in waarde. Die langdurige trend is voorbij.’  Want verklaart hij: ‘(…) we hebben te maken met een stagnatie in de groei van de middeninkomens en met een structureel teruglopende werkgelegenheid.

 

Ik neem de ideeën van Adjiedj Bakas altijd serieus en raad een ieder aan dat ook te doen!
-Henk Kamp, Minister van Economische Zaken

 

2c742f19aefc3ed5d7efe52c9658d843KODAK MISTE DE BOOT

Technologie is de veroorzaker én de oplossing. Deels dan, want het tempo waarin de IT-sector voor nieuwe banen zorgt gaat niet gelijk op met het tempo waarin banen door technologie verdwijnen. Als voorbeeld neemt Bakas Instagram. Het bedrijf heeft niet meer dan dertig mensen nodig om te zorgen dat wij wereldwijd onze foto’s kunnen delen. In 2012 – net twee jaar oud – werd het fotobedrijfje voor een miljard dollar door Facebook gekocht. In hetzelfde jaar vroeg fotogigant Kodak faillissement aan. 8.500 mensen verloren hun baan. In het decennium daarvoor waren er al 47.000 Kodakwerknemers ontslagen. Het bedrijf had de digitale revolutie onderschat. 

Het zijn spannende tijden want het werk waar mensen nu voor worden opgeleid bestaat straks misschien niet meer. Constant bijscholen is het devies. En Bakas roept op om jongeren fundamentele vaardigheden aan te leren voor bijvoorbeeld ‘probleemoplossing en commercie’. Hij zegt: ‘We moeten ze voorbereiden op banen waar computers niet goed in zijn.’
her-movie--beach

 GOUDSMIT, TOYBOY en AVATAR ONTWERPER

In de belevingsindustrie zal werk zijn. En de toekomst van die sector, aldus de trendwatcher, is in handen van amateurs die zin geven aan hun leven. Hij heeft het over mensen die levensverhalen optekenen. ‘Ouderen willen tegenwoordig, naast hun materiële erfenis, ook een geestelijke nalatenschap samenstellen,’ verklaart Bakas. Hij heeft een waslijst aan beroepen die toekomst hebben opgenomen in zijn boek: goudsmit, budgetcoach, toyboy, meubelmaker, behanger, avatar ontwerper, huiscommunist, water-expert,  leraar Duis, Chinees, Portugees, Hindi en Russisch, behanger, maar ook, perfect in mijn straatje passend: Blogger. ‘Blogspecialisten zullen opkomen. De geboren journalisten van vroeger worden steeds vaker blogger.’ Nog een keer bingo: Werkzoeker voor zzp’ers (door hem zp’ers genoemd). ‘De meeste zp’ers zijn niet goed in acquisitie. Daarom komen er straks partijen op die werk zoeken voor zp’ers. Zij worden voor hun marketinginzet, netwerk en aanverwante zaken door de zp’er betaald.’ Er loopt een klein rillinkje over mijn rug, deze combinatie is immers exact wat ik voor ogen heb met Uitgewerkt! Niet dat ik er daarmee ben uiteraard. Ik moet zorgen dat het van de grond komt, maar dat er potentie in het idee zit lijkt me evident.

IEDEREEN HIPPIE

Daarnaast pleit Bakas voor een basisinkomen en vlaktaks, waarin hij voor zover ik kan zien een medestander heeft in Rutger Bregman. En passant heeft hij  prikkelende opmerkingen over ons sociale en seksuele leven. Zo signaleert hij marrying down bij vrouwen en de toyboy bij mannen als trends, waarvan hij in Scandinavië de contouren al veel helderder ziet. Ik zou het hele boekje – dat jammer genoeg vol staat met stockbeeld en niet spannend is vormgegeven – wel willen aanhalen. Het is reuze interessant. Alle trends en tendenzen van de afgelopen tijd, kleinschaligheid, Do It Yourself, eigen groenten verbouwen, ruilen en delen, zelf energie produceren, allerhande burgerinitiatieven – zeg maar alle afleveringen van VPRO’s Tegenlicht – worden in een breder perspectief geplaatst. Als je denkt dat dat voor de geitenwollensokken en de nieuwe hippies is bedoeld heb je het mis. We worden allemaal hippie. Down to earth-namen als Patrick Bakker, CEO Adecco Group Nederland, Annemarie van Gaal, ondernemer, investeerder en tv-persoonlijkheid en professor Wim de Ridder, hoogleraar Toekomstonderzoek aan de Universiteit Twente leverden een bijdrage aan Bakas’ boek. Zoals Minister van Economische Zaken Henk Kamp op de achterflap van Megatrends werk zegt: ‘Ik neem de ideeën van Adjiedj Bakas altijd serieus en raad een ieder aan dat ook te doen!’

 

Megatrends_Werk_Adjiedj_Bakas_9789491932045_lr

 

€ 9,95